Aylık mahsuplaşma, güneş enerjisi elektrik üretimi yapanlar ve şebekeye elektrik satışı yapmak isteyen birey ve kurumlar için geçerli olan bir sistemdir. Bu sistemde 1 ay içinde güneş panelleri ile ürettiğiniz elektrik, 1 ay süresince tükettiğiniz elektrik ile mahsuplaşma yapılur. Bu sebepten ötürü Ocak ayında güneş panelleri ile üretilen elektrik yine ocak ayında yaptığınız elektrik tüketiminizden mahsup edilir. Yine ağustos ayında güneş panelleri ile ürettiğiniz elektrik ağustos ayında elektrik tüketiminizden mahsup edilir. Birçok avantajı bulunan evlerde aylık mahsuplaşmanın ele alındığı bu yazıda bu sistemin detaylarını öğrenebilir, siz de mahsuplaşmanın ne olduğuna ve nasıl yapılacağına dair bilgi edinebilirsiniz.
Aylık Mahsuplaşma Nedir?
Evlerde aylık mahsuplaşma, güneş enerjisinden faydalanılan evlerde kullanılan bir yöntemdir. Evlerde aylık mahsuplaşma, güneş panelleri ya da güneş kolektörleri gibi güneş enerjisini kullanabilen teknolojilerden yararlanılarak güneşten alınan enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürme ve dönüştürülen enerjinin tüketiminin mahsuplaşmasına dayanan bir sistemdir. Çevre dostu bir yöntem olan güneş enerjisinden faydalanılan evlerde tasarruf için oldukça yararlı olan aylık mahsuplaşma şu şekilde işler:
- Bir evde güneş panelleri ile üretilen elektrik enerjisi, evin enerji ihtiyacını karşıladığı sürece doğrudan evde kullanılır. Eğer güneşten elde edilen enerji, evin enerji ihtiyacını karşılamaktan fazlaysa, fazla enerji şebekeye aktarılır ve şebekeye verişi kaydedilir.
- Aylık mahsuplaşma dönemi sonunda, ev sahibi ya da işyeri sahibi, güneş enerjisinden üretilen enerji miktarı ile ev veya işyerine gelen enerji tüketimi arasındaki farkı hesaplar. Eğer güneş enerjisinden üretilen enerji, tüketimden fazlaysa, bu fazla enerji elektrik şirketi tarafından karşılığında bir bedel ödenerek mahsuplaşma yapılır. Eğer tüketim üretimden fazlaysa o zaman elektrik şirketinden tüketilen enerji için bir fatura çıkarılır.
Evlerde Aylık Mahsuplaşma Çeşitleri
Evlerde aylık mahsuplaşma çeşitleri 3 ayrı grupta incelenebilir:
- Net Metering (Net Sayaçlık): Net sayaçlık, güneş enerjisi sistemine sahip ev veya işyerlerinde, fazla enerjinin şebekeye aktarılması ve enerji tüketimindeki farkın mahsuplaşma ile karşılanması esasına dayanır. Enerji şirketi, fazla enerji için bir tutar öder ve güneş enerjisi üreticisine enerji maliyetlerini azaltma ve enerjiyi şebekeye satma imkanı sağlar.
- Feed-in Tariff (FIT): Güneş enerjisi üreticilerine, ürettikleri her bir birim enerji için sabit bir tarife ödenir. Üreticiler, ürettikleri enerjiyi şebekeye satarak gelir elde eder ve bu sistem, güneş enerjisi üreticisine daha güvenceli ve net bir gelir sağlar.
- Net Billing (Net Faturalandırma): Güneş enerjisi üreticileri, ürettikleri enerjiyi ev veya işyerinin elektrik faturasına doğrudan mahsup eder. Fazla enerji aktarılır ve sonraki ayların faturalarına mahsup edilir, bu da güneş enerjisi üreticisine doğrudan kendi faturasında indirim sağlar.
Evlerde Aylık Mahsuplaşmanın Avantajları
Evlerde aylık mahsuplaşmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Yenilenebilir enerji olmasından dolayı karbon salınımının azalması üzerinde etkili olur.
- Vatandaşları yenilenebilir enerji konusunda teşvik eder. Bu sayede ülkenin enerji ihtiyacının karşılanmasında da fırsatlar elde edilir.
- Enerjide dışa bağımlılıkta azalış görülür.
- Mesainin olmadığı, vardiyalarda dönemsel değişikliklerin yapıldığı zamanlar veya tatil günlerinde çalışılmayan dönemlerde de aylık mahsuplaşma sayesinde uzlaşma yapılarak mali kayıplar önlenir.
- Hesaplama saatlik olarak değil ay sonu yapılır ve böylece avantaj sağlanır.
- Gece kullanım gündüz üretim fazlasından düşüş yapılacağından ötürü yatırım maliyeti azalır. Bu durum yatırımın geri dönüş süresini de azaltır ki bu iyi bir durumdur.
- Üretim tesislerinin barasına bağlı olmadan nakil yoluyla beslenen ve bireylerin kendilerine ait olan tüketim tesislerine sağladıkları elektrik enerjisi de hesaba katılır.