Güneş enerjisi sistemi GES, ülkemizin yanı sıra dünyanın dört bir yanında kullanılır. Güneş enerjisi, çevre dostu ve yenilenebilir bir alternatif olmasından ötürü tercih edilir. Bu enerji türü güneş ışınlarından elde edilen bir enerjidir. Birçok alanda kullanılan güneş enerjisi sistemi yalnızca sıcak değil soğuk yerlerde de elektrik enerjisi elde etmek için kullanılabilir. Su ısıtma gibi amaçlarla da yararlanılabilen güneş enerjisi sistemi daha çevresi olmasından ötürü de sıklıkla tercih edilir. Gün doğumuyla birlikte çalışmaya başlayan bu sistem, güneş enerjisi panellerine gelen güneş ışınlarının doğrudan akım oluşturması ve bu akımdan elektrik üretilmesine dayalı olarak çalışır. Bu sistemin çalışma mantığı ile alakalı ayrıntılı bilgilere yazının devamından ulaşabilirsiniz.
Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?
Güneş panelleri, güneş enerjisi sisteminin en önemli parçalarıdır. Bu paneller sayesinde güneş ışınları toplanarak elektrik enerjisine dönüşür. Akü, akü regalatörü ve invertör adlı 3 parçadan daha oluşan güneş panellerinin çalışması şu şekilde özetlenebilir:
- Paneller ve enerji santralinin kurulumu yapılır.
- Güneş ışınları panellerde birikerek enerji ortaya çıkarır.
- Güneş enerjisi sistemi içerisinde bulunan aküler ve büyük güneş pillerinin ortaya çıkan enerjiyi depolaması.
- Depolanan enerjinin dağıtılması.
Güneş panellerinde panellerle birlikte akü, invertör ve akü regalatörü gibi parçaların yanı sıra
silikon hücreler, cam muhafaza ünitesi, metal çerçeve ve oluşan elektrik akımının aktarılmasını sağlamak için doğrusal ve alternatif akım kabloları da bulunur. Güneş ışınlarının silikona çarpmasıyla silikon hücrelerdeki elektronlar hareket etmeye başlar ve elektrik akışı oluşur.
Elektronlar güneş paneli sayesinde DC gücüne dönüştürülür ki buradan sonra 2 ayrı yol bulunur. Enerji depolanabilir veya AC gücüne dönüştürülür. Fazla enerji sistemin türüne bağlı olarak elektrik şebekesine gönderilir.
Güneş Panelinin Kullanım Alanları Nerelerdir?
Güneş panelinin nasıl çalıştığına değindik. Peki basit bir çalışma mantığına sahip olan güneş panelleri nerelerde kullanılmaktadır? Birçok alanda kullanıldığı bilinen bu panellerin kullanım alanlarını şu şekilde özetlemek mümkündür:
- Evlerin ve konutların çatıları.
- Sıcak su temini gereken yerler.
- Tarımsal sulama sistemlerinin çalışması.
- Fabrikalar, soğuk hava depoları ve endüstriyel alanlar gibi enerjilerin yüksek yoğunluklu olduğu yerler.
- Teknelerin elektrik ya da yakıt ihtiyaçlarında.
- Sokak lambası ya da trafik lambası gibi aktif ihtiyaç bulunan yerler.
- Karavanların elektrik ihtiyacında.
- Elektrik şebekesinin yetişmesi zor olan ya da uzak olduğu mekanların elektrik ihtiyaçlarında.
- Kampta elektrik ihtiyacı bulunması durumlarında taşınabilir panel olarak.
- AVM, otel, hastane vb işletmelerde.
- OSB’lerin çatılarında, hayvancılık ve tarımda.
- Seralarda meyve ve sebze üretimindeki su ihtiyacının ve sıcaklık dengesinin sağlanması için gerekli sulama sistemlerinin elektrik ihtiyacını karşılamada.
Güneş Enerjisi Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Güneş enerjisi sistemi bilindiği üzere yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. %100 temiz ve çevre dostu olan güneş enerjisi sistemi, doğanın temiz kalmasına da katkıda bulunur. Fosil yakıtların aksine yenilenebilir olması bu sistemi daha çekici kılar. Bu sistemin sunduğu bir diğer avantaj da güneş enerjisinden yararlanmak için herhangi bir ücret ödemeye gerek olmamasıdır. Herkes bu enerjiyi dilediği kadar kullanabilir ve rahatlıkla ulaşabilir.
Güneş enerjisi sistemlerinde yararlanılan santrallerin bir kez kurulması yollar boyunca kullanıma imkan sağlar. Uzun ömürlü bir yapısı olan bu sistemler elektrik tüketimini ciddi oranda düşürür. Bu da kurulum maliyeti hariç kar elde edilmesine olanak tanır. Yalnızca evler değil tarım alanları ve iş yerleri gibi farklı yerlerde de kullanılabilen bu sistem yüksek oranda tasarruf sağlayarak elektrik faturalarındaki tutarları azaltır. Bu sistemin sunduğu düşük bakım maliyeti ile de daha rahat olunabilir. Tercih edilen ürünlerin kalitesine bağlı olarak uzun süreli kullanılabilir.