Bir güç değiştirme elemanı olan inverter, alternatif akım ve doğru akımları birbirine çevirmeye yarayan bir cihazdır. Elektrik üretmeyen yalnızca elektriği kullanarak dönüştüren bu cihazların kullanılmasındaki asıl amaç enerji tasarrufu sağlamaktır. Parçaların bakım ve onarım masrafı üzerinde de azaltıcı etkisi olan bu cihazlar parçaların ömrünü uzatır. Yüksek güvenirlik ve verimlilik sunan inverter cihazları yenilenebilir enerji kaynaklarında kullanılır. 2 farklı çeşidi bulunan bu cihazlardan bilgisayarlar gibi cihazlarda da faydalanılır.
İnverter Ne İşe Yarar?
Aç-kapa sistemi olmayan ve sisteme zarar vermeden çalışan inverter cihazlarından DC geriliminden AC gerilimi üretmek için de yararlanılır. Bu cihazlar sistemde oluşabilecek dengesizlik, dalgalanma ve kesinti gibi sorunları önlemek amacıyla sistemin daha iyi çalışması üzerinde etkili olurlar. Bu cihazlara daha fazla verim elde etmek için de başvurulur. Daha etkin ve verimli bir çalışma sunduğundan dolayı ınverter cihazları mekanik veya motor arızalarını en aza indirir. Bu sayede bakım onarım maliyetlerini düşürerek cihazın ömrüne katkıda bulunur.
Enerji tasarrufu sağlama avantajının yanı sıra bu cihazların seçimi yapılırken dikkate alınması gereken bazı noktalar vardır. Başta ınverter gücü olmak üzere kullanacağınız cihazların güç harcaması gibi birçok noktaya dikkat ederek bu cihazları kullanmalısınız. Kullanacağınız invertörün gücünün sisteminizde kullanacağınız güçlerin toplamından daha büyük olması en önemli noktalardan biridir. Cihazın ayrı türleri bulunduğundan sisteminiz için en uygun olan türü seçmeniz de önem arz etmektedir.
İnverter Çeşitleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?
Inverter cihazlarının 2 ayrı çeşidi bulunmaktadır. İlk çeşit olan on-grid inverter çeşitleri, lisanssız olan güneş enerjisi sistemlerinde üretimi yapılan elektriği dönüştürmede kullanılan çeşittir. Bu türde üretilen elektriğin depolama ihtiyacı yoktur. Direkt olarak şebeke gerilimlerine dönüştürülür ve gerekli yerlere iletimi yapılır. Diğer çeşit olan off-grid inverter genellikle şebeke elektriğin olmadığı yerlerde kullanılır. Bu çeşitte iki çeşit çıkış dalgası yer alır. Çıkışlardan biri tam sinüs diğeri modifiye sinüs olarak adlandırılır.
İnverterlerin kullanım alanı oldukça geniştir. Aydınlatma lambaları, bilgisayarlar, televizyonlar, elektrikli el aletleri gibi birçok cihazda kullanılan bu cihazlar ayrıca tekne, araba ve kaynak makineleri gibi alanlarda da kullanıma uygundur. Rüzgar ve güneş enerjisi sistemlerinde de kullanılan bu cihazlar LCD TV, araç içi laptop gibi yerler için de idealdir. Bu cihazların kullanımı tasarruf sağlamasından ötürü artmakta ve yaygınlaşmaktadır.
Benzer şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyacın ve ilginin artması ile bu kaynaklar kullanılarak üretilen enerjilerinin kullanıma uygun koşullara getirilmesi önemlidir. Bu bağlamda inverter ve benzeri olan cihazların kullanımının artacağını söylemek mümkündür.
Inverter Kullanımının Avantajları
İnverterler birçok alanda fayda sağlamaktadır. Bu cihazların kullanımının avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Şebeke frekansından kaynaklı oluşan bozucu etkilerden dolayı motor, mekanik aksan hatalarını en aza indirgemekle beraber kullanım ömürlerinin uzamasına katkı sağlamaktadır.
- Motor ve mekanik aksanların tamir, bakım maliyetlerinin azalmasına katkı sağlar ve bakım sürelerinin uzamasında etkili olur.
- Yüksek miktarda enerji tasarrufu sağlar.
- Tüm avantajlara ek olarak sistemde devir değişikliği için kasnak ya da dişli düzeneklere ihtiyaç duyulması halinde devir değişikliklerinin gerçekleşmesi bu cihazlarla çok daha az maliyetle ve hızlı bir şekilde yapılabilir.
- Cihazların sunduğu yumuşak yol verme özelliği olabilecek mekanik arızaların önüne geçer ve bu sayede bakım maliyetlerinde azalma görülür.